Så här håller du nere 
elkostnaderna under vintern

Släcka lampor i all ära, men de största energibovarna i ett hem är inte glödlampor och spotlights. De områden där du kan se störst skillnad på elräkningen är varmvatten, inomhustemperatur och hushållsel. Här har vi samlat ett gäng relativt enkla tips för att hålla nere elkostnaderna under höst- och vintermånaderna.

Tips 1 ­– Sänk värmen  

Uppvärmningen i ett hem står oftast för cirka 50 % av elförbrukningen. Om du kan sänka temperaturen inomhus med en grad så sjunker elförbrukningen med cirka 5 %. Du kanske har ett rum som inte används så mycket. I så fall kan man till exempel välja att sänka temperaturen extra mycket i det rummet, och stänga dörren, så behåller du värmen i de utrymmen där ni vistas mest.

Tre snabba bonustips om uppvärmning

  • Blockera inte element och termostater.
  • Kolla över fönster och ytterdörrar, täta dessa vid behov.
  • Tänd ljus – det är mer effektivt än du tror.

Tips 2 – Duscha snabbare (och kallare)

Att duscha kallare lockar förmodligen inte speciellt mycket under vintermånaderna. Men varmvatten utgör cirka 25–30 % av elförbrukningen i ett hem. Det enklaste och mest effektiva sättet att spara pengar på här är såklart att minska användningen över lag. Det behöver dock inte betyda iskalla duschar. Testa att avstå från de riktigt ångande heta duscharna och skållheta baden, duscha lite kortare och inte så ofta om det går, så kan det göra stor skillnad i plånboken.

Tre snabba bonustips om varmvatten

  • Använd eko-programmet när ni sätter på diskmaskinen.
  • Stäng av vattnet i duschen under schamponering.
  • Byt ut munstycken på vattenkranar och dusch – det kan spara upp till 40 % vatten.

 

Tips 3 – Se över hushållselen

När vi pratar elförbrukning och hushållsel finns det några ganska självskrivna elbovar som drar mest såsom kyl, frys, tvättmaskin och torktumlare. Det allra bästa är att inte ha allt för gamla vitvaror då dessa i regel drar väldigt mycket mer än nyare vitvaror. Men om det inte är läge att köpa nytt kan du med små medel även underhålla de vitvaror du har idag. Frosta av frysen, dammsug baksidan av kyl och frys, och håll koll på temperaturen. Den rekommenderade temperaturen för frys är -18 grader, och för kyl +4 grader.  Låt middagens matrester svalna innan du ställer in det, och låt nedfrysta matlådor tina i kylen. På så sett undviker du att värma upp kylen med matrester och kan även nyttja kylan i fryst mat. Lufttorka tvätt i stället för att torktumla, rensa bort ludd, tvätta på eco-programmet och testa att vädra plagg som inte är smutsiga istället för att tvätta dem.

Tre snabba bonustips om hushållsel

  • Lämna ugnsluckan öppen när du är klar med matlagningen. På så sett kan du dra nytta av ugnsvärmen i hemmet i stället för att stänga in den.
  • Använd alltid locket när du ska koka upp vatten och annat i en gryta. Det drar två tredjedelar mindre energi än att koka utan lock.
  • Stäng av köksfläkten så fort du inte behöver den längre, och undvik därmed att uppvärmd inneluft transporteras ut i onödan.

Hälsningar från oss på Östra Kinds Elkraft