Telefonförsäljare och aggressiva metoder blir tyvärr allt vanligare. Det är därför viktigt att veta hur du skyddar dig och din elaffär från dyra avtal. Här får du tips om vad du ska se upp med och hur du kan stå emot trycket.
Aggressiv telefonförsäljning har blivit vanligare där många upplever att de blir stressade och pressade till att köpa något de inte vill ha. Detta förekommer även inom elbranschen. Tyvärr ser vi ofta att kunder vilseleds i stället för att vägledas på en marknad som kan vara svår att navigera.
Fokus hos dessa telemarketingbolag ligger vanligtvis inte på att erbjuda bra tjänster, utan på att få in fullmakter för att kunna teckna avtal med villkor som du inte har sett eller tagit ställning till. Detta kan leda till dyra och oönskade avtal som kunden inte var medveten om att de godkänt. Därför är det viktigt att vara försiktig med vad du går med på över telefon.
Att ge en fullmakt kan verka enkelt, men det kan få långvariga och dyra konsekvenser. Genom att ge någon annan rätten att fatta beslut i ditt namn tappar du kontrollen över din elaffär. Se därför till att förstå vad en fullmakt innebär och hur du kan återta kontrollen om du behöver.
Här är några viktiga steg du kan ta för att undvika oönskade elavtal och fullmakter:
- Känner du dig pressad? Lägg på luren.
- Hör av dig till oss om du är osäker på ett samtal. Ibland säger det uppringande företaget att de samarbetar med till exempel oss, eller något annat känt lokalt företag på orten, vilket inte är sant.
- Begär alltid en skriftlig bekräftelse på vad ni kommit överens om.
- Som konsument har du en lagstadgad ångerrätt på 14 dagar, använd den direkt om du ångrar dig.
- Kolla Energimarknadsbyråns klagomålslista för aktuella företag som du ska se upp för: Klagomålsinformation | Energimarknadsbyrån.
- Kontrollera att elhandlaren är certifierad enligt Schysst Elhandel genom branschorganisation Energiföretagen Sverige.
- Titta alltid på jämförpriset för att se hela kostnaden.
Vi på Östra Kinds Elkraft kommer aldrig att:
- Ringa dig på obekväma tider då du lagar kvällsmat eller lägger dina barn för natten.
- Ropa efter dig på ett köpcentrum eller när du går på stan för att handla.
- Ringa på din dörr för få dig att lämna en fullmakt.
Vad vi däremot gör är att finnas här när du behöver oss.
Har du frågor om ditt elavtal, din faktura eller behöver du rådgivning? Ring, maila eller kom in på en kopp kaffe. Vi tror på personlig service och att vara tillgängliga när du behöver oss.
Så fungerar fullmakter
Om det inte finns ett angivet slutdatum i en fullmakt måste du själv ta initiativet att återkalla den för att den ska upphöra. Detta säkerställer att den inte används mot din vilja, för att ingå i nya avtal eller för att avsluta befintliga avtal i ditt namn.
Så återkallar du en fullmakt
Kontakta företaget och skriv: ”Jag återkallar härmed, med omedelbar verkan, eventuell fullmakt som finns mellan (ditt förnamn och efternamn) och (elhandelsföretagets namn).” Kom ihåg att be om en bekräftelse från företaget att fullmakten har återkallats.
Du har det yttersta ansvaret
När du har gett en fullmakt har du överlåtit rätten till ett företag att agera för din räkning enligt de villkor och den omfattning som fullmakten anger. Du bär det slutliga ansvaret, så var försiktig och överväg noga vilka rättigheter du ger bort. Och kom ihåg – det är bättre att be om hjälp en extra gång än inte alls om du är osäker.